Häromdagen fick jag höra en bekant berätta något som ingen husägare ska behöva var med om. Min bekant hade för några vintrar sedan varit upp på sin vind i villan för att rota fram en gammal julpyssellåda som inte hade använts på länge. När han öppnade vindsluckan, som hade stått stängt längre än vad han själv kunde erinra, kände han en svag underlig lukt.

– Dels fuktluft, så som många vänjer sig vid att det ska lukta på vind och i källare, och dels undertoner av någon annan märklig lukt. Efter att ha varit uppe på vinden ett tag, och lyckats få fram lådan, så började lukten bli tydligare. Han insåg att det rörde sig om mögellukt.

När han såg sig omkring kunde han se små vattendroppar hänga ned från valda partier av vindsinnertaket. Om vartannat såg han också några svarta och gröna fläckar i snedtakets träpanel. Veckan därpå var det fullt pådrag – han hade insett allvaret i situationen och tagit dit ett fuktexpert-företag. Efter en fuktbesiktning kunde både röta och mögel konstateras.

En sak satte sig hårt i mitt minne: Min bekant berättade hur besiktningsmannen hade bannat honom: ”Hade du bara varit uppe på din vind då och då får att känna av klimatet, eller än bättre: brytt dig om att göra en fuktmätning och kartlagt situationen i tid, så hade du kunnat tillbringa minst tre påkostande jular i Thailand med hela familjen, istället för att betala för sanering och renovering nu.” Med det vill jag uppmana till att vara vaksamma på hur era hus mår, inifrån och ut. 3 av 4 kallvindar i Sverige har redan mögelpåväxt, och åtgärden blir dyrare ju längre tiden löper.