Det är när man själv märker att altanen börjar bli smutsig, grå eller prickig som man vet att det är dags att börja ta hand om sin altan igen. Men hur håller man egentligen sin altan fin år ut och år in. Personligen så har sommarens sol verkligen öppnat mina ögon. det är när man spenderar mycket tid på sin altan som man verkligen lider av att den börjar bli smutsig. När man dessutom spenderar så pass mycket tid på altanen så är det helt klar värt det.

Här är mitt recept till hur man skall sköta en altan för att hålla den fräsch under en längre tid:

Skura
Om man tar god hand om sin altan så räcker det med en skurborste och såpa. Men har är altanen riktigt smutsig så kan man använda sig av alg- eller mögeltvätt. Använd helst inte en högtryckstvätt eller var för hård mot träet. Hård behandling kan skada träet och förkorta altanens livstid. Vissa högtryckstvättar har dock speciell utrustning som är mer skonsam.

Slipa
Om träet är skadat eller smutsigt kan man slipa ner detta med ett skonsamt slippapper. En nyslipad träyta känns som ny och den får lättare att ta upp oljor och lacker. Dock så är det oftast inte att rekommendera. Slipning sliter mycket på träet och slipdammet är inte speciellt hälsosamt för dig.

Olja, lacka eller måla
Altangolv blir ofta gråa med tiden. Exponering för fukt och sol gör även att träet spricker. Undvik detta genom att behandla altanen med träolja, gärna med mögelskydd. Det går bra att lasera, lacka eller måla ett räcke av tryckimpregnerat virke, se bara till att virket är torrt. När du väl har valt en form av ytbehandling försök då att hålla er till den.

Alla altaner blir till slut för gamla. Försök att ta dig tid till att bygga dig en ny. Det gör både dig gott och höjer förhoppningsvis värdet på huset.