Alla Skånes träd behöver kärlek och en trädbesiktning

30 april 2022 patrick pettersson

editorial

Det sägs att träd skänker frid åt människans själ. Genom århundradena har människan sökt sig till naturens grönska. Även den mest härdade stadsbo vill leva nära en susande allé. Husägaren på landet känner sig inte hemma utan ett träd på gården. Alla människor är en del av naturen. Därför måste vi också ta hand om den. 

Träd rår dock inte alltid om sig själva. Träd kan leva i hundratals år men behöver ofta hjälp på traven. För att leva länge måste trädet vårdas över generationer. Förr eller senare innebär det också beskärning av trädet. Kanske kronan växt sig för stor för solen. Kanske slokande grenar hotar trädets frukt. Det må röra sig om äppelträdgårdarna i Kivik, alléerna i Folkets park, äppelträdet vid stugan i Båstad eller eken vid drömhuset i Huaröd – ett träd håller sig inte friskt och vackert av sig självt, det kan behövas en trädbesiktning.

Träd besiktigas och beskärs av professionella trädvårdare. En professionell trädvårdare kan avgöra vad som behöver göras med ett träd, hur det ska göras och när som är den lämpligaste tidpunkten att göra det. Den som bor i Skåne kan utan problem hitta professionell hjälp som alltid är nära till hands.

 

trädbeskärning Skåne

En arborist för varje kvist

Konsten att vårda träd kallas internationellt för arboriculture och en trädvårdare kallas i professionella termer för arborist. Arboristen är personen man bör ringa om man mitt i vintern får för sig att det är dags att kapa några grenar på det gamla äppelträdet. Hejda yxan. 

En arborist vet, till exempel, att det är precis under årets kalla månader som beskärning är som farligast för trädets hälsa och överlevnad. Skär man i ett träd utan att veta vad man gör kan man göra trädet sjukt och i grunden ofruktbart. Som tur är kan vem som helst höra av sig till en trädvårdare och låta trädproffsen göra jobbet.