Allt du behöver för rulltrappor

Allt du behöver för rulltrappor

En rulltrappa är, som många andra mekaniska manicker, något som väcker föga uppmärksamhet så länge den fungerar. Egentligen är den en mycket stor, ofta lång, ohemult tung och utrymmeskrävande anordning som innehåller enkel men ändå hemlighetsfull mekanik och ett antal sinnrikt konstruerade delar. En rulltrappa är konstruerad med tanke på kontinuerlig drift, bekvämlighet och inte minst säkerhet. 

Idag finns rulltrappor överallt men när den första rulltrappan installerats 1898 på varuhuset Harrods i London fick en separat vakt stå och dela ut luktsalt och konjak till de som skulle åka. Tiderna förändras!

 

Konstruktion och funktion

En rulltrappa är steg som rullar på hjul längs en bana, dragna av en stegkedja. Stegkedjan vänder i båda ändar vid vändstationer och spänns med stegkedjespännare. Stegen består oftast av lameller med räfflor. Handledaren löper på egna banor och drivs mot en drivrulle. 

Som man kan tänka sig med en sådan konstruktion behövs både regelbunden service och ibland reparationer, både på de delar som är synliga för passagerare och på de delar man aldrig ser. Rulltrappor slits och går sönder. De kan också behöva byggas om. En installation av en rulltrappa är inget litet jobb! 

 

Hjälp när den behövs som bäst

Rulltrappor är offentliga ställen med hårt nyttjande och det är viktigt att de får översyn och service och ibland behöver delar bytas. Då behövs en samarbetspartner som verkligen kan området och har rätt kompetens och specialkunskaper. När det gäller Rulltrappor SALTSJÖ-BOO finns en given firma att anlita. Kompetensen omfattar service, reparation och ombyggnad, både för själva rulltrappan och för handledare. 

Företaget säljer även rulltrappor – nya eller begagnade. De kan stå till tjänst med reservdelar och med oljor som behövs. Erfarenhet och kompetens och ett trevligt bemötande i en situation som kan kännas stressande är givetvis också det en del av konceptet. Med rätt hjälp kan allt rulla vidare!