Allt du behöver veta om en tandreglering

13 september 2022 Camilla Holmgren

editorial

Ortodonti är en tandläkarspecialitet som fokuserar på diagnos, förebyggande och behandling av ortodontiska problem. Detta omfattar felställningar (felaktigt bett), tandträngningar, överbett, underbett och korsbett. Ortodontister använder tandställning och andra ortodontiska anordningar för att korrigera dessa problem. En ortodontisk behandling, hos till exempel Le Tandreglering, kan ge dig ett vackert leende och förbättra din allmänna munhälsa!

Olika typer av ortodontiska behandlingar inkluderar:

  • Tandställning: Traditionella metallspännen är den vanligaste typen av ortodontisk behandling. De är tillverkade av högkvalitativt rostfritt stål och är mycket starka. De är också små och mindre märkbara än vad de brukade vara. Tydliga tandställningar är gjorda av keramiska- eller plastmaterial och är mycket mindre synliga än metallspännen. Lingualbågar placeras på tändernas insida (tungans sida) och är också mindre synliga.
  • Invisalign: Invisalign är en populär ortodontisk behandling som använder tydliga, avtagbara tandregleringsskenor i stället för fästen och trådar. Alignerna flyttar gradvis dina tänder på plats med tiden. Du måste bära varje uppsättning tandställning i ungefär två veckor innan du går vidare till nästa uppsättning.
  • Tandhållare: Så kallade retainers är ortodontiska anordningar som används för att hålla tänderna i deras nya, korrekta position efter ortodontisk behandling. Retainers kan vara avtagbara eller fasta (bundna) på tänderna.

Tandreglering

Ortodonti är ett utmärkt sätt att förbättra ditt leende och din munhälsa. Om du funderar på ortodontisk behandling, se till att rådgöra med en ortodontist för att ta reda på vilken behandling som är rätt för dig.

Priser

Olika ortodontiska behandlingar har olika priser. Till exempel kostar traditionella metallspännen vanligtvis mellan 3 000 och 5 000 dollar, medan klara spännen kan kosta mellan 500 och 2000 dollar eller mer. Invisalign är ofta dyrare än traditionell tandställning, men den exakta kostnaden beror på din individuella ortodontiska behandlingsplan.

Det är viktigt att komma ihåg att ortodontisk behandling är en investering i din hälsa och ditt välbefinnande. Ett vackert leende kan förbättra din självkänsla och ditt självförtroende.