Bergvärme och brunnsborrning inte en omöjlig kombination

Brunnsborrning och jakten på bergvärmen har en hel del gemensamt. Förvisso är målen olika; det ena ska ge dig vatten och det andra värme, men bägge går på djupet. Många företag som erbjuder brunnsborrning erbjuder även möjlighet att installera bergvärme. 

Bergvärme finns överallt, vare sig du bor i djupaste Norrbotten eller om du letar bergvärme i Västerås. Bygger du nytt och behöver anlita en firma för brunnsborrning kan det vara idé att fundera på om du samtidigt ska satsa på bergvärmen.

 

Varför bergvärme?

Bergvärme är billigt i slutänden. Det är inte gratis att installera men är en god investering då du i långa loppet får en mycket billig energikostnad. Inte minst, ju mer värmebehov du har desto mer sparar du. Bergvärme är också miljövänligt så du gör även miljön en tjänst om du väljer bergvärme. 

Den värme du använder är solenergi som lagrats nere i berget och det krävs mycket lite energi för att driva värmepumpsanläggningen. Värmen du får är även stabil, du får samma energimängd tillgänglig året runt och en jämn temperaturfördelning. När luftvärmepumpen inte orkar på grund av låga temperaturer så fortsätter bergvärmen att leverera.

Kombinera brunnsborrning och bergvärme

Det går att spara pengar om du borrar både efter vatten och efter bergvärme samtidigt. Det är lite att tänka på om du vill kombinera brunnsborrning och att borra efter bergvärme. Det som skiljer borrning efter vatten från att borra för värme är bland annat storleken på borrhålet och vart pumpen placeras. 

Det absolut viktigaste är att se till att hitta en riktigt bra firma. Det finns en hel del som kan gå fel och det kan medföra stora kostnader, så se till att du anlitar en pålitlig och seriös firma. Görs det på rätt sätt så har du sparat många sköna slantar och dessutom har du höjt värdet på huset.