Bra fönster till lågt pris

28 december 2021 jonas olsson

Den som funderar på att byta fönster måste först göra lite research för att hitta helt rätt fönster. Men det kan vara bra att känna till att riktigt gamla fönster av bra virke är det inte lönt att byta ut, de ska man istället renovera. Men för den med sämre fönster, med virke som läcker värme, kommer ett fönsterbyte att göra susen för inomhusklimatet. Ju lägre U-värde ett fönster har desto bättre isolerar det.

Men det är viktigt att också välja fönster där både material och utseende passar huset. Ofta väljer man samma stil på fönstren som det var tidigare, men man kan även byta. Beroende på var man bor kan det krävas ett bygglov från kommunen för att få ändra stil på fönstren. 

När man väljer fönster måste man också tänka på underhållsbehovet då detta kan variera mycket mellan olika material. PVC är nästintill underhållsfritt och behöver bara rengöras vid behov medan fönster av trä kräver regelbundet underhåll för att inte ruttna. Men det finns även träfönster med aluminiumbeklädnad på utsidan, vilket gör dem underhållsfria. 

 

image

 

Ett fönsterbyte höjer värdet på fastigheten och sänker värmekostnaderna

Förutom utseende, U-värde och underhåll måste man också tänka på priset. Bra fönster med rätt utseende, kvalitet och U-värde höjer värdet på huset och sänker värmekostnaderna. Att byta fönster är därför en bra investering. Men då gäller det att också välja fönster av bra kvalitet som håller länge. Det finns exempelvis fönstertillverkare som använder nordiskt kärnvirke i sina fönster. Det är trä som klarar tuffa väderförhållanden. 

Bäst är att jämföra några olika tillverkares fönster och priser med varandra. Detta kan man göra enkelt genom att söka på internet på exempelvis “fönster pris”, och man får upp flera olika fönstertillverkare. Klicka sedan vidare för att komma in på de olika hemsidorna för att hitta relevant information.