Det långsamma livet frukter

Det långsamma livet frukter

Att åldras är att förändras. Saker och ting går till exempel lite långsammare och tar lite längre tid.
Men det finns också en sorts njutning i det. Att livet liksom mer eller mindre tvingar en att betrakta vardagen ur ett mer meditativt perspektiv. 
Man inser att saker och ting som man tog på allvar tidigare i livet inte var särskilt akuta. Men man får samtidigt en förståelse för varför man tyckte att saker var så viktiga när man var yngre.

Lyckas man hålla sig frisk så är ålderdomen alltså en riktigt soft period med tid för betraktelse och reflektion.
Även om livet såklart inte är slut för att man når en viss ålder så sitter man lite med facit i hand. För de flesta handlar ålderdomen om att skörda det som man har sått och se efter den bildliga trädgård som man har odlat tidigare i livet.

Man ser tillbaka på livet och kan efteråt analysera vad man gjorde bra och vad som kanske inte var lika bra val. Men trots allt så har alla ens beslut lett en till att bli till den människa som man är idag. Och är man nöjd med den personen så får man på något sätt också acceptera valen som den personen har gjort.

Ålderdom innebär också att man går igenom en sorts omvänd pubertet. Man blir långsammare, kanske ser man lite sämre och håret trillar av en.
För de flesta av oss kommer inte håravfallet som någon överraskning. Vissa kanske till och med har gjort en hårtransplantation. Kanske till och med i Turkiet där 85 Kliniken har ett samarbete med en klinik i Istanbul.
Då kan man dra fingrarna genom håret och minnas vilket äventyr den resan faktiskt var.

Det långsamma livet… det kan ändå vara riktigt skönt och trevligt. Speciellt i sällskap av en god kopp kaffe.