Doften av läder väcker minnen från barndommen

Dofter kan verkligen vara tidsmaskiner. Det är häftigt hur man kan befinna sig på en promenad, eller kanske på besök i en byggnad och plötsligt uppfattar näsan något som sveper med en tillbaka till en svunnen tid. 
Det är svårt att sätta fingret på exakt vad det rör sig om utan det kan bara vara en aning av något som drar till sig uppmärksamhet från vårt olfaktoriska sinne (lukten).

Minnen flödar tillbaka

Ibland kan det hända i de mest oväntade av tillfällen. Som när man öppnar ett paket från http://leatherhouse.se/ och doften av läder drar med en tillbaka till barndomen, då morfar satt och arbetade med läderhantverk i köket. 
Kanske tåras det till och med i ögat och man minns med värme hur trevligt det var att bara sitta att titta på de där gamla och rynkiga händerna som arbetade med verktygen för att forma materialet.

Det för oss inte helt osökt in på detta med att faktiskt kunna göra något med sina händer, annat än att knappa på ett tangentbord. För det är en förmåga som vi har tappat – detta med hantverk. Det sägs att vi numera ser de första generationerna som faktiskt har mindre praktiskt färdighet än sina förfäder.

Det låter inte helt otroligt med tanke på just det där med datorer och hur nästintill beroende vi har blivit av att sitta med huvudena framför våra skärmar. 
Kanske är det därför dags att åter närma sig det sättet som vi arbetade på för bara några generationer sedan. Många gånger kan man bli överraskad över vilken känsla av tillfredsställelse och mening detta sorts arbete ger en.

Att bara skapa, för skapandets skull, kan ibland vara bland det mest värdefulla som vi kan göra i våra liv.
För för det egentligen inte finns några krav, förutom de vi själva kanske ställer, så finns det också en lust som föds ur att inte behöva bevisa sitt värde.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *