Downlights med LED-lampor

11 november 2021 patrick pettersson

editorial

Vad tänker du egentligen på när du hör “downlights”? En lampa som lyser nedåt? Ja, det är ju de ledtrådar man får av de engelska orden “down” och “lights”. Dessutom är det väldigt nära sanningen. Downlights lyser definitivt inte uppåt. Möjligtvis kan de lysa i viss vinkel åt sidan, men de lyser fortfarande nedåt. De är med andra ord precis vad de heter. Om de dessutom är LED-downlights är de till och med ett bra alternativ för klimatet.

Anledningen till att downlights med LED-belysning är ett klimatsmart alternativ är i första hand tack vare energin. LED-ljus drar nämligen betydligt mindre energi än vanliga och mer energikrävande lampor. Det innebär att du kan ha väldigt många fler LED-lampor till samma energiförbrukning som ett fåtal “vanliga” lampor. Det kan vara bra att ha i åtanke om du går i tankar på att investera några downlights till ditt hem eller till er arbetslokal.

image

Det finns ingen planet B

Men tillbaka till downlights. Du kanske vill veta lite mer om dem än enbart att de “lyser nedåt”. Ja, okej. En annan karaktäristisk egenskap hos downlights är att de liksom är infällda i taket. De är på så vis väldigt platseffektiva eftersom de inte tar upp någon stor plats. Oavsett hur lång du är kommer du aldrig riskera att slå huvudet i ett downlight på samma sätt som du riskerar att göra med en taklampa som istället hänger ned från taket.

Så var det ju det här med LED-ljus till downlights. Det finns egentligen ingen anledning att välja någonting annat än LED. Inte om du vill göra klimatet och hela planeten en tjänst. Och det vill du väl? Det finns ju trots allt ingen planet B. Om du vill läsa mer om downlights, och i synnerhet downlights med LED-lampor, så kan du göra det på ledmegastore.se eller på https://ledmegastore.se/19218-downlights-led.