Låt inte grå starr bli ett problem i vardagen

10 februari 2022 jonas olsson

editorial

Att ha problem med ögonen är verkligen inget kul och kan dra ner ens mående betydligt. Eftersom man tar för givet hur ögonen hjälper en varje dag när man läser, tittar på tv, går i affären, kör bil och så vidare, så märker man snabbt när något är fel. Det måste åtgärdas och är faktiskt mycket lättare än man tror.

Åldersrelaterad ögonsjukdom

Oftast drabbas personer över 60 år och det finns ingenting att göra åt det själv. Linsen i ögat förändras när man får starr och blir grumlig istället för genomskinlig. Det känns alltså som att konstant gå runt med en dimma för ögonen. Man kan se grå starr i ögat om man tittar på det, som en grå fläck. Även bebisar kan få grå starr, men det är mycket ovanligt, och man måste då åtgärda det direkt för att barnet inte ska få livslånga besvär.

Även för äldre är det viktigt att få en diagnos snabbt så man kan få hjälp. Det görs då en enkel operation av en ögonkirurg som kan gå så snabbt som på 10 minuter! Bedövning ges i form av ögondroppar och är endast lokal, vilket betyder att man alltså inte behöver sövas ner. Det är både smidigt och smärtfritt, så varför lida i onödan? Man gör operationen med ultraljud och sätter in en lins.

 

grå starr

 

En vanlig och ofarlig operation

Operation för grå starr är en av de vanligaste operationerna som utförs i västvärlden. Ännu ett skäl att inte lida i onödan. Det är tryggt och beprövat, med goda resultat. Det är faktiskt så många som 30% av alla över 65 år som lider av grå starr på ett eller båda ögonen. 

Ett annat ord för grå starr är katarakt, som ofta används i medicinska sammanhang. Läs mer om hur denna sjukdom kan åtgärdas på: https://www.lameramedical.se/grastarr/.