Makeup – en trend som aldrig falnar?

Många kvinnor (och en del män också för den delen) kan spendera flera timmar på att sminka sig på morgonen. Det är något av en rutin som de allra flesta väljer att ta del av trots att det kostar dem sömn och pengar. Foundation, mascara, läppglans, concealer, highlighter, kajal och rouge. Det är väsentligt att ha de flesta produkter för att kunna komplettera sin look.

Att sminka sig har givetvis varit populärt i flera tusen år. I bland annat forntida Egypten var det oerhört vanligt bland kvinnorna att använda kol runt ögonen i kombination med turkos ögonskugga gjord av koppar och bly. Trots att innehållet i dagens makeup skiljer sig markant från denna forna tid är vår motsvarighet – eyeliner – fortfarande lika modernt.

Anledningen till varför man sminkar sig har skiljt sig mellan epoker, och anledningarna har varierat även fram till nutid. Det allra första sminket bars troligtvis av män som kroppsmålning men smink har också använts för att dölja eller försköna naturliga ansiktsdrag. En vanlig missuppfattning man har är att kvinnor sminkar sig för att behaga andra. Sanningen ser annorlunda ut. De flesta kvinnor använder smink för att de helt enkelt vill. För vissa är det ett sätt att förbättra sitt självförtroende.

Oavsett om man är ute efter en avancerad look eller har en mer naturlig stil finns det en mängd olika sminkprodukter ute i butiker och på nätet att välja mellan. En sådan butik är Sephora, som varit ett ledande företag inom försäljning av kosmetika sedan 1999. Deras makeup är både originellt och tidlöst. Återvändande trender är vanliga nuförtiden och många kosmetikatillverkare är snabba med att belysa dem – Sephora är en av dem. 

Ibland kan det vara svårt att hitta rätt makeup som passar ens hudtyp och toner. Är man osäker kan man alltid besöka en butik och få några tips, men som de allra flesta återförsäljare försäkrar sina kunder: det finns något som passar alla. Det finns ingen gräns för vad smink kan göra, och makeup kommer troligtvis användas av kvinnor (och män) i några tusen år till.