När du ärver ett vackert väggur

Många bär på minnen av barndomens vistelser hos äldre släktingar. Kanske brukade du sova över i kökssoffan hos mormor eller gammelfarmor? Eller har du minnen av att inta underbara hembakade kanelbullar i köket medan de vuxna arbetar? Radion som presenterar sjövädret och farmor som förbereder dagens middag. Barndomsminnen i äldre hem omfattar väldigt ofta ett ur eller en klocka av något slag. Här kommer behovet av klockreparation in i bilden. När du som en gång var barn nu har vuxit upp och ärvt ovan nämnda klocka. För att hålla liv i detta minne vill du se till att den är i gott skick.

 

Urmakare, finns de fortfarande?

I de allra flesta städer finns faktiskt verksamma urmakare. Dock är det inte varje dag vi har behov av deras expertis och därav kanske vi inte ens tänker på att de finns. Modernare klockor består inte av urverk utan är oftast digitala och påminner mer om små datorer än kuggar och hjul. För att utföra en Klockreparation på din barndoms klocka behöver du däremot en äkta urmakare med mångårig erfarenhet. En äldre man eller kvinna som har jobbat på motsvarande klockmodeller många gånger förr. Här kan du lita på att dina minnen blir omhändertagna med kärlek.

 

 

Materialval för gammalt och nytt

Beroende på vilken typ av klocka du ärvt och vilken modell är det förstås olika material och delar som nötts och behöver bytas ut. Har din klocka pendel som ska slå eller är det en väggklocka där urverket behöver rengöras och kanske enstaka kuggar bytas ut? Har din klocka varit inne på klockreparation förr kan den ha fått delar utbytta och kanske rent av har delar tillverkade i plast. Som du förstår slits dessa fortare och hårdare material och metall är givetvis att föredra. Låt en professionell urmakare ta hand om din barndoms minnen och ljud.