Olika typer av fönster för ditt hem

19 november 2022 Staffan Ehrlin

editorial

Olika typer av fönster för ditt hem

När jag köpte hus för några år sedan var det tydligt att fönsterna på huset behövdes antingen bytas ut eller renoveras. Jag valde då att helt enkelt köpa nya, då det skulle bli för mycket jobb att renovera dem

När man ska köpa nya fönster till sin bostad kan det vara svårt att veta vilka olika alternativ som finns. Fönstren är en viktig del av huset och de har stor påverkan på inomhusklimatet samt energiförbrukningen. För att hjälpa dig att välja rätt typer av fönster har jag sammanställt denna artikel med all information du behöver!

För det första finns det flera olika typer av bostadsfönster. De vanligaste är dubbelhängda fönster, fönster med fönsterkarmar och markisfönster. Varje typ har sina för- och nackdelar när det gäller energieffektivitet, användarvänlighet och pris.

fönster

Många alternativ

Dubbelhängda fönster är ett av de mest populära valen för bostäder eftersom de kan öppnas uppifrån och ner och är lätta att rengöra från insidan. De är också mycket energieffektiva, eftersom de ger god luftcirkulation i huset.

Fallfönster kan hängas på båda sidor och öppnas utåt. De ger vanligtvis bättre ventilation än dubbelhängda fönster och de är säkrare tack vare sin låsmekanism. Tyvärr är de också dyrare än dubbelhängda fönster.

Markisfönster har gångjärn uppifrån och öppnas nedifrån. De ger god luftcirkulation och kan öppnas i regnigt väder utan att vatten tränger in i huset. De ger dock inte lika mycket ventilation som fönster med fönsterkarmar eller dubbelhängda fönster.

När du väljer rätt typ av fönster för ditt hem är det viktigt att ta hänsyn till klimatet du bor i och din budget. Fönster finns i olika material, till exempel vinyl eller trä, och kan vara isolerade eller oisolerade beroende på dina behov. Det är också viktigt att se till att fönstren är korrekt installerade och förseglade. Kontakta experter inom området om du är tveksam till vad du behöver. Bor du i Göteborg skulle jag rekommendera att kolla in http://goteborgsfonster.se/