Öppna upp mot trädgården med dubbel altandörr

28 april 2021 jonas olsson

Du har äntligen fått möjlighet att bygga ett fritidshus i det där lilla fiskeläget vid havet. Det känns som en dröm att kunna få skapa en plats på jorden, helt som du vill. Du börjar fundera på vad du önskar dig av ditt hus. Ett härligt badrum med en dörr ut, där du kan ha en utedusch. Det är ett absolut måste, sedan du såg det i ett program på tv. Vad mer? Jo, ett riktigt rejält sovrum med dubbla altandörrar som du kan öppna upp mot trädgården.

För du har alltid drömt om att ha altandörr dubbel som du kan öppna på morgonen, och släppa in den milda och friska morgonluften. Ligga och dra dig en stund till medan solen letar sig sakta över sovrumsgolvet och fåglarna kvittrar. Sagt och gjort, där och då klubbar du det förslaget och tar fram penna och papper för att noga rita in det på ritningen. Rejäla dubbla dörrar med lika stora glas på var sida, som gör att hela sovrummet blir som ett uterum.  

 

 

Precis var du vill

Det traditionella är att ha altandörrar som går ut från vardagsrummet. Men vem har sagt att det är ett måste? Och är det egentligen den placering som är bäst? Varför inte sätta rejäla dörrar i sovrummet, där du kan ligga och se ut över all grönska? Eller altandörrar i badrummet så att du kan öppna upp och bada eller duscha till fågelkvitter och frisk luft. Dörrar från köket till uteplatsen är också mycket bekvämt, när det vankas sommarmat.

Eller varför inte välja en lyxig variant där du har flera olika altandörrar på olika ställen i huset? Kanske också med varsin uteplats, där du väljer att göra något olika. En japansk uteplats från badrummet. Traditionell skånsk uteplats utanför köket. Toppat med en marockansk mysig altan utanför sovrummet eller vardagsrummet.