Vad är brandtätning och varför behöver du det?

07 september 2022 Camilla Holmgren

Det finns många anledningar till att du vill ha ett brandskydd i ditt hem. För det första kan det hjälpa till att skydda din familj i händelse av en brand. Det kan också göra ditt hem mer attraktivt för potentiella köpare om du någon gång bestämmer dig för att sälja. Och slutligen kan ett bra brandskyddsmärke bidra till att hålla dina försäkringsavgifter låga. Det finns många olika märken och prisklasser att välja mellan, så se till att göra din research innan du gör ett köp!

Vad är brandtätning?

Brandskydd innebär att man applicerar ett brandbeständigt material på något för att bromsa eller stoppa brandspridningen. Detta kan göras på både bostäder och kommersiella byggnader, och krävs ofta enligt byggreglerna. Det är viktigt att notera att brandskydd inte gör något helt brandsäkert – det bromsar bara brandspridningen.

brand

Varför det är viktigt att skydda ditt hem mot brand

Att skydda ditt hem mot brand och olyckor med eld är viktigt för din egen säkerhet men också för dina grannars, om en olycka skulle ske.

Märken på brandtätning

Det finns många olika märken av brandskyddsmaterial på marknaden, så se till att göra din research innan du köper. Sewatek är ett företag som erbjuder produkter kollade till brand och brandtätning.

Material på brandtätning

Några vanliga material som används för brandskydd är glasfiber, gipsskivor och intumescent färg. Det finns också många olika prisklasser att välja mellan, så se till att du kan köpa runt för att få det bästa erbjudandet.

Brandmännens uppgift

Om du någonsin hamnar i den olyckliga situationen att det börjar brinna i ditt hem, se till att du ringer till proffsen! Brandmännen är utbildade för att snabbt och effektivt släcka bränder, och de vet vilka material de ska använda för att göra det. De kan också bedöma skadan och ge dig en uppskattning av de reparationer som behöver göras. Vänta inte tills det är för sent – se till att ditt hem är skyddat mot brand redan idag för att slippa besök från brandmän!