Värt att veta om säkerhetsventiler

21 november 2019 jonas olsson
Värt att veta om säkerhetsventiler

Säkerhetsventiler är precis som det låter ett skydd. Slutna system måste säkras och för detta används bland annat säkerhetsventiler. Det är ett sätt att skydda människor, miljö men även investeringar. Säkerhetsventiler fungerar som garanten mot skador som kan uppstå när trycket blir för högt i en anläggning. Det kan ske stora olyckor om det inte finns säkerhetsventiler där det bör finnas eller om säkerhetsventilerna är i dåligt skick. Det anordnas till och med utbildningar kring säkerhetsventiler. Tryck är helt enkelt något som ska tas på största allvar.

 

 

Vad kan orsaka tryckstegring?

 

Det finns en rad olika anledningar till att det kan ske en tryckstegring. Det kan uppstå högt tryck vid termisk expansion till ett kylsystem som fallerar. Det kan också uppstå vid en kemisk reaktion som skenar. Det kan vara förödande att inte kunna reglera trycket Tänk att inte kunna reglera trycket i exempelvis ett kärnkraftverk. Bra säkerhetsventiler är helt enkelt livsviktiga. Företag är såklart skyldiga att se till att det inte händer olyckor även ur perspektivet arbetsmiljö och inte bara för att skydda investeringar. Den som vill veta mer kan läsa på https://www.askalon.com/sv/produkter/ventiler/S%C3%A4kerhetsventiler

 

Typer av säkerhetsventiler

 

Det finns en mängd med olika säkerhetsventiler. Såklart har de olika användningsområden, den som är osäker på vilken typ som passar ska aldrig chansa. Vid minsta osäkerhet så ska man prata med någon som kan sin sak och kan guida en på vägen. Dessutom ska de installeras av kunniga professionella arbetare. Det finns säkerhetsventiler som är gjorda för att klara extrema vibrationer. Det finns också de som klarar högre tryck än de vanligare metalliskt tätande ventilerna. Bra säkerhetsventiler har en mycket lång hållbarhet. Med rätt skötsel och underhålla kan de hålla upp till mellan 50 till 60 år. Därför är det bättre att välja kvalitet även om det kostar mer, det lönar sig i längden.