Det finns inte bara en sorts Rubik’s Cube

20 november 2020 Cecilia Olsson

Rubik’s Cube är känd över hela världen som ett utmanande 3D-pussel för både stora och små. Kuben löses med hjälp av algoritmer och alla som har lust att lära sig lösa den kan faktiskt göra det. Så det är inte bara genier som kan bli duktiga på den klassiska kuben, utan helt enkelt vem som helst som har tålamodet att lära sig ett antal steg som leder fram till en lösning av kuben, varje gång.

Flera varianter på kuben

Eftersom kuben sedan världslanseringen på 1980-talet har fått ett så stort genomslag så har det dessutom kommit en hel del efterföljare. Både 3D-pussel som skaparen av originalet (Ernő Rubik) uppfunnit, men även andra har tagit fram roliga och utmanande varianter. Till exempel finns det kuber med fler eller färre rutor än originalet som är 3×3 (54 rutor totalt). Det finns dock endast en typ som har färre (2×2) men otroligt många som har fler.

Större och mindre

Det sägs att svårighetsgraden på kuben endast stiger upp till den som är 5×5, efter det är det bara tiden den tar att lösa som ökar. Det är också skillnad mellan kuber som har jämnt eller ojämn antal rutor. Kuberna med ojämnt antal upplevs ofta som lättare eftersom de har en fast mittenbit som kan fungera lite som vägledare. 

Andra former och mål

Förutom att man hittar kuben i olika storlekar så finns de även i andra former. Några av de vanligaste är till exempel pyramidformade (Pyraminx) och tolvsidiga (Megaminx). De går ut på samma sak som den klassiska kuben, att samtliga sidor ska bli enfärgade. En annan variant är Magic Snake som det egentligen inte finns en lösning på, utan den går helt enkelt ut på att lyckas bygga olika figurer. 

Du hittar samtliga av ovanstående varianter av Rubik’s Cube samt ännu fler på MasterCubeStore.se.