När jag behövde låssmed i Göteborg

09 november 2022 Staffan Ehrlin

editorial

När jag behövde låssmed i Göteborg

Det finns ett litet romantiskt skimmer över all gamla yrken. Låssmed är ett sådant. Nyligen fann jag mig i en situation där jag behövde låssmed i Göteborg och insåg då att jag inte riktigt visste vad en låssmed faktiskt gör.

En låssmed är en yrkesman som specialiserar sig på att skapa och bryta upp lås. Låssmeden använder en mängd olika verktyg för att plocka, kringgå och på annat sätt öppna låsta dörrar. Det är sådant man brukar se på film när de dyrkar upp ett lås, eller som i amerikanska filmer helt enkelt använder ett kreditkort för att öppna en dörr. Riktigt så enkelt är det inte. Men om det är så att de exempelvis tappat dina nycklaren låssmed kan hjälpa dig att ta dig in i ditt hus.

Låssmeden arbetar också med olika typer av lås, bland annat för dörrar, kassaskåp och bilar. Kodlås, som blir allt vanligare, använder en kombination av siffror eller bokstäver för att öppna.

låssmed

Utelåst från hemmet

Så nästa gång du blir utelåst från ditt hus eller din bil eller behöver ett nytt lås, ring en låssmed. De kan vara nyckeln till ditt problem (pun intended) Det finns många olika typer av lås för dörrar, från enkla hänglås till komplexa elektroniska kodlås. Hur fungerar dessa lås? Låt oss ta en närmare titt.

Kodlås blir allt vanligare. De använder en kombination av siffror eller bokstäver för att öppna. Du kan vanligtvis ställa in din egen kod, vilket gör det svårare för någon att gissa sig till den. Har du barn hemma kan kodlås vara en bra lösning, så slipper du oroa dig för borttappade nycklar. Elektroniska lås har en knappsats där du skriver in en kod för att öppna dörren. De används ofta på ytterdörrar, eftersom de är mer säkrare än traditionella lås.

Så där har du det, en kort introduktion till lås och låssmeder.