Bergvärme – bäst för både miljö och plånbok

01 juli 2019 jonas olsson
image

I större delen av vårt land har vi en berggrund som är idealisk för att installera bergvärme. Även om det kostar en del att installera, så är det för de allra flesta en investering som lönar sig redan inom några år. Det finns en rad fördelar med bergvärme, och beroende på hur du värmer upp ditt hus idag så kan skillnaden bli riktigt stor. Jämfört med olja kan du minska dina uppvärmningskostnader med nära två tredjedelar.

En annan fördel med bergvärme är att du inte behöver tänka på den när den väl är igång. Om du idag eldar med exempelvis ved eller pellets, blir den skillnaden kanske den största.

 

Vad är då bergvärme?

Man kan säga att bergvärme är solenergi som har gått ner i berggrunden, och där förvarats för att kunna tas tillvara av en bergvärmepump. För att komma åt värmen där nere borrar man ett hål i marken, ner till cirka 150-250 meters djup. Det hålet kommer att fyllas med vatten, normalt från grundvattnet, och i det vattnet läggs en kollektorslang. Kollektorslangen är fylld av en värmeledande vätska som inte kan frysa, och den dras in i huset och kopplas till en värmepump. Pumpen cirkulerar vätskan i kollektorslangen och tar upp värmen från marken. Sedan överförs värmen till det system som tar det runt i huset, exempelvis i elementen eller i ett golvvärmesystem.

Miljövänligt system

Vätskan som cirkulerar i kollektorslangen återanvänds hela tiden. Den är i ett helt slutet system, så det blir ingen typ av miljöpåverkan, avgaser eller utsläpp. Pumpen i sig drivs av el, det är den enda kostnaden när installationen väl är klar. Borrning och installation av värmepumpen tar inte mer än någon dag, och alla praktiska detaljer kan du diskutera med den installatör du väljer. Om du vill installera bergvärme i örebro kan de hjälpa dig med allt du behöver veta.