Körkortsutbildningen innehåller halkbana

03 juni 2019 jonas olsson
Körkortsutbildningen innehåller halkbana

Håller du på att ta körkort? Då vet du säkert att du måste ut på hal is, dvs. köra på halkbana. Del 2 av riskutbildningen för bil är ett separat moment i körkortsutbildningen när du har fått lite körvana och det börjar bli dags för uppkörning. Sedan slutet av 70-talet är det obligatoriskt med halkbana. Syftet är förstås att du ska kunna bemästra fordonet även i halt väglag och förbättra din körteknik ytterligare. Du får prova på hur det känns att göra ”misslyckanden” på ett kontrollerat sätt. Men dessutom får du chansen att testa din egen kapacitet, du får ökad självkännedom och större insikt i fråga om säkerhetsmarginalen. Genom att själv, under kontrollerade former, testa hur bilen och man själv reagerar, får man erfarenheter och kunskaper som behövs när man senare ställs inför oväntade situationer som bilförare. Det finns många företag som erbjuder den här riskutbildningen i Sverige. Halkbana i Skellefteå finns till exempel att tillgå. När du har fått ett godkännande på din utbildning för halkbana gäller det i 5 år. Då har du gott om tid för att göra både teoriprovet och uppkörningen.

Prova på spännande moment

Utbildningen börjar med en teoridel, där du får faktakunskaper och information om regler. Sedan kan du, om du vill, få prova på sådana spännande moment som att till exempel försöka ta dig ur en upp- och nervänd bil. Man kan också få testa att krocka i 7 km/h i en stol nedför en liten ramp. Det är också frivilligt.

 

Du övar på undanmanöver

Efter teoridelen kommer de praktiska momenten, som krävs för att få godkänt. Då får du träna manövrering mellan koner på en hal vägbana. Undanmanöver får du också lära dig. Dessutom ingår det bromsövningar. Allt detta ingår för att du ska bli en skicklig bilförare och kunna hantera olika situationer som kan uppstå i trafiken.