Det är inte svårt att luta av, men det är viktigt att du skyddar dina händer och ögon från de frätande vätskorna. Vet du inte säkert att den möbel du vill luta av inte döljer motivmålningar, bör du också gå mera försiktigt tillväga. Under 1970- och 1980-talen var det mycket populärt att luta av gamla målade möbler för att skapa miljöer med rena och enkla ytor. Tekniken är inte bortglömd, men numera är man som regel mera försiktig innan skåp och stolar ”skalas av” från all färg. Under flera färglager kan nämligen vackra målningar dölja sig. När du ska luta av målade möbler från äldre tider bör du veta att många av dessa tillverkades just för att målas. Detta betyder att de rena träytorna kan vara av virke med sämre kvalitet, t ex med knastar och sprickor. En bra tröst för den som lagt ner tid på avlutning av en möbel som lämpar sig bäst i täckfärg, är att den grundliga rengöringen ger goda förutsättningar för ett lyckat målningsresultat. Om du behandlar en för stor yta i taget med medlet kan det bli svårt att hinna skrapa allt innan medlet förlorar sin upplösande verkan. Under hela färgborttagningen bör du ha rejält med trasor till hands, så att du kan torka av verktygen från färg när det behövs.

Väljer du att arbeta med ett färdigblandat färgborttagningsmedel, bör du pensla på detta mycket flödigt över en begränsad yta i taget. När medlet har verkat en stund är det enkelt att ”hyvla” loss de uppmjukade färglagren med en stålspackel. Innan du börjar avlutningen bör ytan under och omkring arbetsplatsen täckas med skyddsplast. Tejpa fast lösa plaständar och skarvar med maskeringstejp. Om möbeln har lås och beslag bör du skruva loss dessa och rengöra och putsa dem separat. Använd ett särskilt medel för rengöring av metallen. En del möbler har utsmyckningar eller former som kan vara svåra att skrapa med stålspackel. Då kan du istället använda en mindre kniv eller en sickel . När färgen är borta ska träet tvättas med sodalut och sedan sköljas noga. Det väl rengjorda och torkade träet bör sedan slipas med mycket fint slippapper, dammas noga och sedan gnidas med en blandning av lika delar kokt linolja och terpentin.

Verktyg
Stålspackel, Svamp, Pensel, Sickel, Liten kniv, Hink.

Material
Färgborttagningsmedel, Slippapper, Terpentin, kokt linolja, Sodalut, Skyddsplast, Maskeringstejp, Trasor.

Med rätt träslag, t.ex. furu, björk eller gran, blir resultatet en vackert trären och lite blekt yta. Utsätter du ekträ för lutbehandling mörknar träet istället betydligt. Ytan kan t.o.m svartna.