Det finns standardnitar i flera dimensioner. De tillverkas i aluminium, rostfritt stål eller av en legering kallad monil. När du väljer nitens kvalitet är det viktigt att du tar hänsyn till de material som ska sammanfogas. Finns det risk för rostangrepp utomhus eller i andra fuktiga miljöer – bör du välja nitar av rostfritt stål. Med en nittång utrustad med utbytbara munstycken, kan du enkelt och snabbt göra infästningar och fogar i de flesta material. Dessa fästdon används i första hand när det inte går att komma åt med skruv och mutter. Sammanfogning med nitar är mycket vanligt vid till exempel bro- och fartygskonstruktioner. Detta starka och ibland även vattentäta förband kan också användas i betydligt mindre sammanhang.

Ett nitförband bildar, enkelt uttryckt, en knut på fogens baksida. Därför används denna teknik i första hand när förbandet är helt fast. Om du måste kunna lossa förbandet kan du använda en gängad nit istället. Den monteras med hjälp av ett särskilt skruvmunstycke på tången.

Verktyg
Borrmaskin och borrstål i lämplig dimension. Nittång, gärna med utbytbara munstycken. Penna, Nitborr.
Material
Nitar.

Nitförband med nitar av ordinär dimension är enkla att sätta fast för hand. Eftersom aluminium är en ganska mjuk metall, går arbetet lättast med nitar i detta material. Nitar i rostfritt stål fordrar mest kraft. Innan du nitar måste du borra hål i de material som ska sammanfogas. För att en fog eller infästning ska bli bra är det viktigt att hålen passar exakt över varandra. Hålet ska ha 0,1 mm större dimension än niten. Standardnitar är ihåliga. Om du vill ha ett helt vattentätt förband bör du istället välja nitar med tät botten